About

Hoi,

Ik ben Patrick van Hip en Stoer Wonen atelier. Als meubelmaker vind ik het leuk om bezig te zijn met oude en recyclebare materialen. Voor mij ligt de uitdaging erin om steeds weer iets unieks te maken. Voor handgemaakte meubelen in industriële stijl kun je bij mij terecht!

Hoe is Hip en Stoer Wonen ontstaan?

Toen ik voor het eerst op mijzelf ging wonen, zat ik krap bij kas. Gelukkig ben ik altijd creatief en handig geweest. Daarnaast vind ik het erg irritant dat dingen veelvuldig worden weggegooid.

De eerste meubels zijn dan ook geboren uit een soort noodzaak. Ik maakte alles wat ik nodig had: een bed, kast, eettafel, bank, salontafel, zelfs mijn eigen aanrecht zette ik vakkundig in elkaar.

Het grappige is dat wanneer vrienden en kennissen op bezoek kwamen ze altijd wel weer een nieuw meubel zagen. Ze vonden het erg leuk en vroegen me vaak, ‘wat kost dit?’ en ‘wat kost dat?’. Meerdere malen verkocht ik dus mijn inboedel en begon weer overnieuw.

Zo is Hip en Stoer Wonen geboren!

Hongerig naar meer kennis en duurzaam werken

Ondertussen groeide mijn interesse in het bewerken van hout en wilde ik ontdekken en leren hoe men vroeger op ambachtelijke manier meubels vervaardigde. Echte old school woodworking dus, zonder meetlint en winkelhaak. Want hoe maak je van een scheef en ruw stuk hout een prachtig meubel?

Ik meldde me aan bij de ambachtsschool en gaf oren en ogen de kost. Mij ging het vooral om hoe je een stuk hout of balk waarmee anderen dénken niets kunnen, tóch kunt om vormen tot een bijzondere creatie.

Al snel merkte ik dat ik hierin mijn eigen pad diende te vinden als meubelmaker. Ik wilde namelijk echt een stap verder gaan dan het traditionele meubelmaken. Ik wilde hout gaan hervormen, herbruiken. Oud hout een nieuw leven geven, het verhaal zichtbaar maken in een meubelstuk gemaakt uit bijvoorbeeld vloerdelen van een eeuw oud, afkomstig uit een Frans kasteel.

Dát is hergebruik in de zin van het woord – upcycling – zoals het nu zo trendy heet. Meubelen met een verhaal, gemaakt met lef en passie.

Nog steeds werk ik met oude materialen, want die hebben altijd een uitdaging voor de bewerking.

Oud, historisch hout en balken uit vele landen, gebruikt voor allerlei doeleinden. Vloerplanken uit Frankrijk, oud dakbalken die meer dan een eeuw dienst hebben gedaan, authentieke spoorbielzen, oude wagononderdelen en originele steenschotten gebruik ik graag. Ook voor staal en ijzer gebruik ik het liefst hele oude wielen uit het Oostblok of leidingwerk uit vervlogen tijden.

Het biedt altijd weer een creatieve uitdaging om al deze onderdelen tot een harmonieus meubelstuk te verwerken en zo blijft mijn werk altijd leuk!

Zelf verfkleuren maken

Later verdiepte ik mij in kleurenkennis. Hoe maak je kleuren net als eeuwen terug de tijd in? Hoe kan ik verf maken zónder alle industriële toevoegingen?

Dat kon alleen maar door terug te grijpen naar oude gebruiken en de natuur in te duiken. Ik leerde mezelf dat door ik gebruik van pigmenten de standaard kleurenwaaier kon vertienvoudigen. Een wereld van mogelijkheden om hout van unieke kleurencombinaties te voorzien ging voor me open. En ze zijn ook nog duurzaam, hechten beter en zijn altijd uniek!

De resultaten van al mijn kennis en kunde is te zien in elk meubel dat ik ontwerp. Elke keer weer kijk ik hoe de nerf van een stuk hout loopt om het tot zijn recht te laten komen in een nieuwe tafel, kast of bed. Alle kleuren zijn eigen maak en uniek.

Zo is Hip en Stoer wonen zowel duurzaam als prachtig uniek mét een verhaal, en kunt u écht zeggen dat u een origineel meubelstuk in huis haalt!

Contact

Ik maak zowel nieuwe ideeën als op maat gemaakte projecten waarvoor u mij kunt inhuren. Bent u nieuwsgierig geworden naar mijn producten? Neem gerust contact op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Reacties zijn gesloten.