Industrial Living. Hoe het ooit begon.

Industrial Living het is veel meer dan een trend, het is een levensstijl. Industrieel wonen is zeker niet nieuw hoewel velen dat denken. De eerste interieurs in deze stijl kwamen tot leven toen oude fabrieken, loodsen of bioscopen werden omgevormd tot fantastische woonplekken. Vele van de originele details van de oude gebouwen werden behouden (gelukkig maar) denk aan grote delen pleisterwerk, verluchting en verwarming buizen en betonnen vloeren. Het hergebruiken van de bestaande constructie elementen had voornamelijk te maken met het besparen op uitgaven aan eventuele verbouwing en latere interieur aanpassingen. Bizarre kant van het verhaal is dat in die periode niemand had gedacht welke fenomenale groei de industrial living stijl zou kennen.

Makelaars van groot tot klein actief in de real estate sector maakten van jarenlange leegstaande oude bioscopen, fabriekshallen en loodsen populaire en begeerde projecten. Na het basic houden van deze geweldige ruimten met hun stoere wanden, vloeren en minimale aankleding van staal en pleister ging men zich wagen aan het stijlen van de kale en grote interieurs. Er ontstond een compleet nieuwe trend in de woon en interieur branche, waarvan waarschijnlijk nog de meest bekende…“de loft”. Deze werden voorzien van een open keuken. Badkamer, toilet en slaapkamer werden gescheiden door tussenwanden. Voor het eerst kwam de mix van oud, hergebruik en modern woongemak. Het kind moest een naam en werd “loft” gedoopt. De immense hallen en zalen van deze oude afgedankte gebouwen transformeerden naar indrukwekkende en fenomenale woonruimtes. En voila, het tijdperk van de industriële look of het Industrial living was geboren.

Was vroeger industrial living gereserveerd voor de eigenaar van een royaal gevulde geldbeugel, dan kan vandaag iedereen zijn of haar woning industrieel aankleden. De interieur branche heeft deze woonstijl aardig naar de hand weten te zetten. Er is geen grotere accessoires markt dan die van het industriële wonen.

Hedendaags is industrieel wonen een ruim begrip. Voorheen was een grote ruimte met bewegingsvrijheid prioriteit. Deze ruimten werden eerder basic ingericht vanwege het ontstane gevoel van vrijheid in een gebouw. Comfort kwam op een derde of vierde plaats. Vandaag is de grote van een woning of kamer niet langer van belang. Het aanbod van “industriële” aankleding is indrukwekkend en voor iedereen bereikbaar.

Zoals eerder vermeld: Industrial living is meer dan een hype of trend. Deze stoere woonstijl spreekt velen aan. In een volgende blog vertel ik meer over de aankleding en mogelijkheden om ook jou woning een industriële uitstraling te geven.

Vriendelijke groet, Patrick-Hip en Stoer wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *