Scheuren binnenmuur repareren. Zo doet je dat…

Scheuren in de binnenmuren, hoe ga je te werk?

Zijn je binnenmuren beschadigd met scheuren? Dan dien je de scheuren te herstellen alvorens verder te gaan met verven of behangen. Op deze openingszin zat u waarschijnlijk niet te wachten. Heeft u net urenlang oud behang staan verwijderen en dan loop je hier tegenaan. Toch heeft u geen andere keuze dan de aanwezige scheuren te repareren. Tenminste als u uw woning in een zo goed mogelijke staat wenst te hebben. Het is niet de meest leuke klus om te doen. De waardering ervan merkt u pas na het nieuwe schilder of behangwerk. Toch heeft u er alleen maar voordeel bij om scheuren in je binnenmuren te repareren. Hoe werk je die nare scheuren weg en zorg je ervoor om een strakke muur ervoor terug te krijgen? Dat ontdekt u in deze Hip en Stoer wonen nieuwe blog.

Allereerst….goed materiaal en gereedschap levert het betere werk. Scheuren in binnenmuren repareren is geen klus die je snel even klaart. Dit werk vereist een deskundige aanpak. Wees vooral geduldig en houd rekening met droogtijden van de gerepareerde oppervlakken van de binnenmuren. Begin met het openmaken van de bestaande scheuren. mijn advies is om hiervoor een verfkrabber te gebruiken i.p.v. een breekmes. Plaats de krabber in de scheur, laat je werkende hand steunen op de muur en krab een V vorm in de bestaande scheur. Ik raad het gebruik van een breekmes voor de klus af. Grote kans dat door de druk die je op het mes zet om de scheur te openen het mesje afbreekt, en voor bloederige thriller effecten kan zorgen. Safety first dus! Krab dus scheuren V-vormig uit met een verfkrabber. Verwijder daarna losgekomen verf of loshangende gips met een klein plamuurmes. Bent u daarmee klaar, maak dan de scheuren en de wand stofvrij. Dat kan met een vochtige doek, stofzuiger of borstel. Een zuivere wand is van uiterst belang voor en zorgt voor een goede afwerking van de muur.

Wat makkelijk kan moet men niet moeilijker maken...vandaar bovenstaande afbeelding van de stucpasta. Uiteraard kan je stucpasta ook zelf maken door de poeder variant te kopen. Mijn voorkeur gaat echter uit naar de kant en klare versie. Het werkt een stuk netter, bespaart je tijd en dit product is zijn prijs meer dan waard. Al helemaal als het niet om supergrote oppervlakten gaat. Stucpasta aanbrengen doe je zo…

Vul de scheur met stucpasta op een klein plamuurmes. Trek het plamuurmes stevig langs de oppervlakte totdat de hele scheur opgevuld is. Verwijder overtollige stucpasta direct na afloop. Vergeet niet dat stucpasta of welk vulmiddel dan ook, krimpt tijdens het drogen. Vul de scheur in 2 à 3 keer op met tussendoor laten drogen voor een strak eindresultaat. Gaat om grotere scheuren of gaten? Ga dan op dezelfde manier te werk als voor de kleinere scheuren maar gebruik een groot plamuurmes voor de 2 en 3de vulling. Maak het gevulde oppervlak strak door met het grote plamuurmes vanuit het midden naar buiten toe te werken. Wederom…houd rekening met de droogtijd van de stucpasta!

De afwerking…zijn alle scheuren op de binnenmuur gerepareerd en droog? Dan kan je verder met het afwerken en zorgen dat de binnenmuur strak en glad is. Schuren dus! Zelf heb ik hier een handige hulpmiddel voor (afbeelding hierboven). Een schuurblok met de nodige schuurvellen gaande van grid 60 tot 240. Schuur de het behandelde oppervlak zacht op hoe hoger de grid van het schuurvel hoe zachter en strakker het eindresultaat. Maak na het schuren van de gerepareerde scheuren de binnenmuur stofvrij met een vochtige doek. Een extra tip…Als de muur stofvrij is behandel dan de gerepareerde scheuren met een muur primer. Doe dit zeker als u besluit om de binnenmuur te gaan verven. Het verkleint de kans enorm op eventuele dat gerepareerde oppervlakten naderhand zichtbaar zijn.

Succes met de reparatie van scheuren in de binnenmuren. Komt u er niet helemaal uit? Aarzel niet contact op te nemen met mij, ik help u graag verder.

Vriendelijke groet, Patrick-Hip en Stoer wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *